Op vrijdag 26 april komen onthaalouders uit regio Kempen-Oost samen voor de regionale studiedag. Deze vindt plaats in GC De Dries in Retie met als thema 'betrokkenheid is kinderspel!?'.

Kinderen die betrokken spelen, met de tong uit de mond en in volle concentratie, zijn echt aan het leren. Er speelt zich veel af in hun hoofdjes, hun hersentjes werken. Ze zijn in deze situatie iets aan het leren dat ze later mee kunnen nemen en kunnen gebruiken in een andere situatie. Daarom is betrokken spelen zo belangrijk.

Betrokkenheid is een heel belangrijk begrip in het pedagogische raamwerk dat Kind en Gezin uitzette voor de kinderopvang in Vlaanderen. Uit de het grootschalig Vlaamse onderzoek bleek dat het welbevinden van de kinderen in de Vlaamse kinderopvang zeer goed is, maar betrokkenheid merkbaar lager.

De onthaalouders van Landelijke Kinderopvang zetten hier dan ook maximaal op in en worden hier professioneel in begeleid door hun verantwoordelijken. Specialiste Annelies Roelandt van VCOK in Gent inspireert hen op deze studiedag hoe ze kinderen in hun opvang nog meer kunnen uitdagen.

In de namiddag geven we aandacht aan hoe we ditzelfde ook kunnen bereiken met kindjes die door medische of psychosociale problemen extra zorg vragen.

Bij Landelijke Kinderopvang zijn kinderen met een specifieke zorgbehoefte immers welkom! Onze onthaalouders worden hierin professioneel begeleid en ondersteund door inclusiecoaches. De dienst voor onthaalouders van Mol, Balen en Dessel is door Kind en Gezin ook erkend als Centrum voor Inclusieve kinderopvang.

Landelijke Kinderopvang in de regio Kempen-Oost

Landelijke Kinderopvang is een organisatie van ONS en biedt kinderopvang aan in heel Vlaanderen en dit via onthaalouders, buitenschoolse- en vakantieopvang en in kinderdagverblijven.

Ook in de regio Kempen-Oost is Landelijke Kinderopvang actief. In deze regio zorgen dagelijks 311 onthaalouders voor ongeveer 3089 kindjes. Deze onthaalouders worden begeleid door 26 verantwoordelijken vanuit de diensten in Balen, Meerhout, Beerse, Merksplas, Vosselaar, Baarle-Hertog, Dessel, Retie, Herentals, Kasterlee, Olen, Lille, Vorselaar, Mol, Turnhout, Oud-Turnhout, Arendonk, Westerlo, Geel, Herselt en Hulshout.

Landelijke Kinderopvang biedt in regio Kempen-Oost ook kinderopvang voor en na school (buitenschoolse opvang) en dit in 7 gemeenten op 11 locaties.